+36 30 340 2676 [email protected]

A hengerfej a motor tetején helyet foglaló, többnyire öntöttvasból vagy alumíniumból készült, komplex egység. Amellett, hogy az égéstér lezárására szolgál, a gyújtó- vagy izzítógyertyák is ebben az alkatrészben vannak rögzítve. Kissé drágább autóalkatrésznek tekinthető, azonban szerencsére meghibásodása esetén, használt BMW alkatrész beszerzésével is orvosolható a probléma.

A hengerfejen szívó- és kipufogónyílások biztosítják a gázok belépését, illetve elvezetését a hengerből. A hőelvezetés céljából az égéstérnél, gyertyáknál, valamint a szelepeknél hűtővíz csatornák is ki vannak alakítva. Ezek a motor megfelelő hűtővíz járataival kapcsolódnak össze. A hengerfejben található szelep segíti a levegőnek, vagy az üzemanyag keveréknek a bejutását az égéstérbe, valamint a keletkező égéstermék kijutását. Egy masszív, ellenálló anyagból készül, két fő részét a szelepszár és a -tányér alkotja.

Ezen autóalkatrész meghibásodásának hátterében sok minden állhat. Például, amennyiben a motor égésterének repedésén át, vagy a tömítés mellett kipufogógáz jut a hűtőrendszerbe, ezzel nagy nyomást generálva, akkor nem lesz megfelelő mértékű a hűtés. Ennek következtében felforr a hűtőfolyadék, a nagy hőterhelés pedig a hengerfej deformálódását fogja eredményezni. A hengerfej megrepedhet, így több hűtőfolyadék juthat a motorba. Ilyen esetekben a motor csak nehezen, sok próbálkozás után fog beindulni, amikor az égéstérben található hűtőfolyadék mennyisége kellő mértékűre redukálódott. Erre felhívhatja a figyelmet, ha a motor újraindításakor nagyobb mennyiségű gőzfelhő keletkezik. Mindezek mellett a hengerfejben található gyújtógyertya is meghibásodhat, amikor az arra jutó hűtőfolyadék összezárja a két pólust. Gyakori probléma még, hogy a hengerfej tömítése megy tönkre. Bármilyen típusú hibája is alakul ki, mindenféleképpen tanácsos késlekedés nélkül szervizbe vinni az autót, hiszen a helyzet csak rosszabbodni fog, további károkat okozva a gépjárműben. Amennyiben cserére van szükség, érdemes a használt BMW alkatrész kínálatot is átböngészni a költséghatékony megoldás érdekében.

Bizonyos esetekben, hosszadalmas felújítási munkálatokkal megmenthető ez az autóalkatrész. Többek között a hengerfej tömítések és a szelepszár szimeringek cseréjével, valamint a szelepek tisztításával és csiszolásával helyre lehet hozni. Azt természetesen minden esetben meg kell vizsgálni, hogy pontosan mi okozta a hibát. Ennek függvényében más szerviz munkálatokat is igényelhet a gépjármű, még több költséget és időt igényelve. Előfordulhat az is, hogy nem éri meg felújítani a hengerfejet, és hatékonyabb egy az egyben cserélni. Ez esetben használt BMW alkatrész is opció lehet, ha szeretnénk kedvezőbb áron megúszni a történetet.