+36 30 340 2676 [email protected]

Az EGR az angol Exhaust Gas Recirculation rövidítése, mely magyarul a kipufogógáz visszavezetését jelenti. Ezen kis autóalkatrész célja, hogy csökkentse a gépjármű károsanyag kibocsátását, megfelelve napjaink környezetvédelmi előírásainak. Egy új EGR szelep ára a kocsi típusától függően elég széles spektrumon mozog, körülbelül 10.000 Ft-tól indul és akár a 100.000 Ft-ot is túllépheti. Használt BMW alkatrész kereskedésünk kínálatában viszont sokkal kedvezőbb áron lehet beszerezni.

Az EGR szelep működése

A motorszívó torka és a kipufogó torka között elhelyezkedő BMW EGR szelep funkciója a kipufogógáz visszaáramoltatása a szívótorokba. Ezzel csökken az égési hőmérséklet, mely által kevesebb nitrogén-oxid képződik. A kipufogógáznak viszont csak egy része kerül visszavezetésre a teljesítményvesztés elkerülése végett. Az EGR szelep ennek megfelelően nincs folyton nyitva, illetve nyitott állapotának is különféle fokozatai vannak. A visszavezetendő kipufogógáz mértékét a motor éppen aktuális terhelése határozza meg. Amikor a motor koncentráltabb üzemanyag-levegő egyveleggel üzemel (pl. alapjáraton, teljes terhelésen vagy bemelegedési fáziskor), akkor nem dolgozik a szelep. Elsődlegesen részterhelésen játszik fontosabb szerepet. Mechanikus kivitel esetén vákuum segítségével, elektromosnál pedig a motorvezérlőtől kapott jel alapján egy elektromotor közreműködésével nyílik a szelep.

Az EGR szerepe

Az EGR szelep környezetvédelmi funkcióján túl valamilyen szinten csökkenti a benzines gépjárművek üzemanyag fogyasztását, dízel autóknál pedig az égési hangot redukálja, halkabbá teszi. EGR szelep tehát a dízel és a benzin üzemű autókban is van, azonban a benzines motorok esetében az égési folyamat kevesebb koromképződéssel jár. A dízelesek ezzel szemben jobban kormolnak, így idővel a legmegfelelőbb üzemeltetésük mellett is le fog rakódni korom a szelepen, valamint annak tengelyén. Dízel autóknál ezért hamarabb, könnyebben tönkre tud menni az EGR. Amennyiben cserealkatrészre lenne szükség, gondolkodhatunk használt BMW alkatrész beszerzésén is, ha szeretnénk költségkímélőbben megúszni a problémát.

Webáruházunkból az alábbi BMW típusokhoz vásárolhat kiváló minőségű, használt BMW EGR szelepeket: