+36 30 340 2676 [email protected]

Az ABS, avagy blokkolásgátló fékrendszer a napjainkban gyártott gépjárművek alapvető alkatrészének tekinthető. Ezen biztonságtechnikai kiegészítő hozzájárul a fékút lerövidítéséhez, illetve hogy az autó fékezéskor is problémamentesen kormányozható legyen. Többféle típusa létezik, de a leggyakrabban a három csatornás rendszerű ABS-t alkalmazzák a kocsikban.

Értéke az autó típusától függően széles spektrumban mozog. Meghibásodása esetén azonban bontott BMW alkatrész mellett is dönthetünk, melyhez akár egy új árának feléért is hozzájuthatunk. Megléte és megfelelő működése mindenképpen sok előnnyel jár. Segítségével többek között vészfékezés közben is irányítható marad a gépjármű. Az ABS szenzorok ugyanis figyelik a kerekek egymáshoz viszonyított sebességénél fellépő különbségeket, valamint a gépjármű kerekekhez mért lassulását. Ezekből adódóan az ABS megakadályozza, hogy míg az egyik kerék lefékez, a többi forogjon. A szenzorok által vizsgált információk alapján a vezérlő kikalkulálja, hogy mely keréknél kell redukálni a fékerőt a forgási sebesség kiegyenlítéséhez, hogy aztán újra növelhető legyen a nyomás. Ezt a folyamatot másodpercenként többször végre tudja hajtani, ezzel biztosítva a kerekek folyamatos gördülését és a gépjármű irányíthatóságának megtartását.

Az ABS meglétének elsődleges előnye, hogy rövidebb távolságon belül lehet megállni az autóval fékezéskor. Amennyiben erre váratlanul szükség lenne, ez a képessége akár életeket menthet. Emellett pedig megtartja az autó irányíthatóságát, mely szintén létfontosságú lehet az esetleges balesetek megelőzéséhez, a vészhelyzetek elhárításához. Ha van ABS az autóban, vészfékezéskor is biztonsággal, bármiféle megcsúszás nélkül ki lehet kerülni a váratlanul az úttestre ugró állatot, vagy a szabálytalanul közlekedő autóst. Amikor vezetni tanulunk, nem igazán van lehetőség arra, hogy elsajátítsuk a helyes metódust azoknál az eseteknél, amikor az autó kerekei megcsúsznak. Tapasztalatlan sofőröknek ezért kifejezetten életmentő lehet a blokkolásgátló fékrendszer.

Meghibásodásának észlelése egyszerű, hiszen a műszerfalon világítani kezd az ABS visszajelző lámpa. Ilyen esetekben elfordulhat, hogy csak légteleníteni kell a rendszert, de lehet, hogy tönkrement a jeladó egység, gond van a szelepekkel vagy a hidraulikával. Mindenféleképpen szakember segítségére van szükség ezen alkatrész szervizeléséhez. Végső soron cseréje is szóba jöhet, melyet bontott BMW alkatrész beruházásával is megoldhatunk. Amennyiben rendelkezésre áll autónkkal kompatibilis bontott BMW alkatrész, akár fele annyiért is megúszhatjuk az ABS cseréjét.